Italok, amelyeket érdemes őrizgetni
Egyes boroknál a kedvezőbb árfekvés miatt nem igazi gondolkodnak az emberek ezen a kérdésen. De vannak olyan tételek, amelyekre érdemes odafigyelni, hiszen a borok tárolása már-már művészet, míg a prosecco vagy egy könnyed fehérbor frissességére és ropogós ízére számítunk, addig egy testes vörösbor vagy egy kiváló minőségű édes fehérbor (pl. tokaji aszú) az idővel egyre értékesebbé válik. Itt is egy hangzatos példa. 1982-es Château Lafite Rothschild Bordeaux például ma már milliókat ér, és ez a trend a megfelelő tárolás mellett számos más csúcsbor esetében is fennáll. Ha egy különlegességet akarsz megőrizni, jobb ha ezeket tudod a borok tárolásáról - Az optimális hőmérséklet (12-15°C) és a páratartalom (60-70%) kulcsfontosságú a borok tárolásánál.
Whisk(e)y
A következő italtípusunk a sikeres férfiak kedvence, amely nemcsak ízlést de presztízst is jelent számukra. A limitált kiadású whiskyk, egyre keresettebbek a gyűjtők körében. A „Small Batch” vagy „Single Barrel” whiskyk ára az idő múlásával sokszor megsokszorozódik. Például a Macallan Fine & Rare Collection egy-egy palackja ma már dollármilliókért kelhet el. Érdemes megjegyezni, hogy a whiskyk a palackban már nem érlelődnek tovább, de a ritka és keresett darabok piaci értéke idővel sokat nőhet. Tehát lehet ez egy üzleti modell, ami hosszútávú profitot ígér, de rövidtávon is. büszkeség birtokolni egy-egy limitált kiadást.
Cognac, Rum, Tequila
Az érlelésükből adódóan a következő három italtípus szintén remek gyűjtői darabok lehetnek. Fontos tudni, hogy a különböző italokat nem érdemes üzletszerűen gyűjteni, mert a piac mozgása nagyon bizonytalan. Ezt érdemes kedvtelésből csinálni, majd ha úgy hozza az élet, lehet drágábban túl adni rajtuk. Fontos, hogy a gyűjtőket az ital és a történelem utáni rajongása motiválja, mert rengeteg negatív példa is végig kíséri ezt a világot, de ha egyes italnak eszmei értéket tulajdonítunk az később ugyan olyan magas értéket képvisel, még ha a piac nem is ezt tükrözi. Egy személyes élményem a XIII Louis Cognac-hoz kapcsolódik. 13 évvel ezelőtt a Bár tulajdonosa ahol dolgoztam, felkínálta a lehetőséget, hogy ha megnyerem életem első komoly koktél versenyét, megkóstolhatom az akkor 700 000 Ft értékű cognacot. Mondanom sem kell, hogy mekkora extra motivációt jelentett. Az e fajta motiváció egy italrajongó számára felbecsülhetetlen. Szerencsémre sikerült is nyerni, így megkóstoltam a különlegességet. Engem abszolút nem nyűgözött le az ital íze, de ma már tudom, hogy meg kellett érjek rá, hogy értékelni tudjam az ilyen különlegességeket. Gyorsan gyűjtögettem és mérlegeltem, hogyan tudom megvenni és később sikerült beszereznem egy A Louis XIII Remy Martin jó példa rá, hogy ha eszmei érték miatt vesszünk egy italt, könnyebben járhatunk jól. Az évek során nem csak ízével, hanem limitált elérhetőségével és exkluzív csomagolásával meghódította a piacot. Ez a ritka kiadás ára azóta a duplájára emelkedett egy évtized alatt. Bár üzletileg már lehetnék elégedett ezzel a befektetéssel de a történet miatt még mindig nem gondolkodom az eladásán.
Az érlelt rumok, például a Zacapa XO vagy a Diplomatico Single Vintage, egyre népszerűbbek. Ezek az italok a hordóban érlelődnek, így palackozáskor már teljesen kiforrottak, de ritkaságuk és minőségük miatt a piaci értékük már most kiemelkedő lehetőségeket ígér. Na de nézzük a sokak számára csak party shot-ként ismeretes italt a Tequilát. Bár a legtöbb tequila a fiatalabb, friss ízeket hangsúlyozza, vannak olyan kiadások, amelyek a Mexicói kultúra, a kézműves hagyományok és a kimagasló minőséget hirdetik, így a limitált darabok később okozhatnak majd meglepetést.
Italok, amelyeket jobb azonnal elfogyasztani
Prosecco és pezsgő
A prosecco és a nem vintage pezsgők esetében a frissesség az elsődleges szempont. Ezek az italok nem alkalmasak hosszú távú tárolásra, mivel a tárolás során elveszítik pezsgésüket és üdeségüket. Egy prémium prosecco, legjobban a vásárlástól számított egy éven belül élvezhető.
Sörök
A legtöbb sört, különösen a világos söröket, az elkészítéstől számított néhány hónapon belül kell elfogyasztani. A kézműves sörök között azonban akadnak érlelésre szánt darabok, például egyes stoutok vagy savanyított sörök, amelyek az idővel érdekes ízjegyeket nyerhetnek.