Rumok
Bár a Rum elődei már az ókorban megjelentek, a manapság rumnak nevezett párlatokat a Karib-térségben párolták le először. A cukornád ültetvényeken dolgozó rabszolgák arra lettek figyelmesek, hogy a feldolgozás során keletkezett melaszból erjedéssel alkoholt lehet előállítani. Legendák szerint az első lepárlás Barbadoson történt, még mások Puerto Rico-t tartják a rum őshazájának. A 19. században megjelent új lepárlási és szűrési technikák forradalmasították a prémium rumok előállítását, így megjelenhetett a kristálytiszta színű, finom Fehér rum. A Rumokat nemcsak a cukornád felhasználásának módjában különböztethetjük meg - amely egyébként a különböző gyarmatosított területeken eltérő lehet - hanem az érlelés okozta színváltozásokban is. Ki ne ízlelné meg szívesen az aromákban gazdag Barna rumokat. Ha fokozni szeretnénk az ízek okozta érzéseket, akkor a Fűszeres és ízesített rumok megkerülhetetlen tételek. Természetesen rengeteg szempont alapján osztályozhatjuk még a rumokat, mint például a magas alkoholtartalmú Overproof rumok, vagy éppen a Homer Clément féle Agricole, de ide sorolhatjuk az amerikaiaknál nagyon népszerű rumlikőröket is. Abban egyetérthetünk, hogy az egyik legváltozatosabb és legizgalmasabb élményeket tartogató italkategóriáról beszélünk.