Rumok-Barna, Fehér, Fűszeres és Overproof rumok
Bár a Rum elődei már az ókorban megjelentek, a manapság rumnak nevezett párlatokat a Karib-térségben párolták le először. A cukornád ültetvényeken dolgozó rabszolgák arra lettek figyelmesek, hogy a feldolgozás során keletkezett melaszból erjedéssel alkoholt lehet előállítani. Legendák szerint az első lepárlás Barbadoson történt, még mások Puerto Rico-t tartják a rum őshazájának. A 19. században megjelent új lepárlási és szűrési technikák forradalmasították a prémium rumok előállítását, így megjelenhetett a kristálytiszta színű, finom Fehér rum. A Rumokat nemcsak a cukornád felhasználásának módjában különböztethetjük meg - amely egyébként a különböző gyarmatosított területeken eltérő lehet - hanem az érlelés okozta színváltozásokban is. Ki ne ízlelné meg szívesen az aromákban gazdag Barna rumokat. Ha fokozni szeretnénk az ízek okozta érzéseket, akkor a Fűszeres és ízesített rumok megkerülhetetlen tételek. Természetesen rengeteg szempont alapján osztályozhatjuk még a rumokat, mint például a magas alkoholtartalmú Overproof rumok, vagy éppen a Homer Clément féle Agricole, de ide sorolhatjuk az amerikaiaknál nagyon népszerű rumlikőröket is. Abban egyetérthetünk, hogy az egyik legváltozatosabb és legizgalmasabb élményeket tartogató italkategóriáról beszélünk.
A rum világa: típusok, márkák és történetek
A rum évszázadok óta az egyik legkedveltebb és legváltozatosabb szeszes italnak számított. A Karib-térségben és Dél-Amerikában származó ital számos változatban létezik, mind színében, mind ízvilágában. A rum sokszínűsége lehetőséget ad arra, hogy a különböző változatokat megismerve mindenki megtalálja a számára megfelelő változatot. A rum cukornád-melaszból vagy cukornádlevéből készült desztillált alkohol, amelyet fahordókban érlelnek, hogy gazdagabb ízt és aromát kapjon. Az érlelési eljárás és az egyedi fűszerezés lényegesen befolyásolja a rum végső karakterét.
Barna rum: prémium ízek és márkák
A barna rum intenzívebb, mélyebb ízvilággal rendelkezik, mivel sokáig érlelik tölgyfahordókban. Az érlelési folyamat miatt karamelles, vaníliás és füstös jegyek alakulnak ki benne. A Diplomatico például híres a sokrétű tulajdonságairól és a sima, kissé édeskés utóízéről, ezért szívből ajánljuk mindenkinek. Azért a Don Papa rumról se feledkezzünk meg, ha prémium rumot keresünk, hisz a gyümölcsös jegyei izgalmasak - mandarin, mangó és eper árnyalataival. Egy finom fűszer teszi teljessé, amely a friss gyömbérre emlékeztet.
Fehér rum: szuper választás koktélokhoz és prémium italokhoz
A fehér rum sokkal lágyabb és tisztább változat, amelyet gyakran koktélokhoz használnak. Gyorsabban érlelik, majd leszűrik, hogy a színe világos maradjon. Ideális összetevő a híres Mojito vagy Daiquiri koktélokhoz, és számos márka, például a Bacardi és Havana Club kínál jó minőségű fehér rumokat.
Fűszeres rum: vaníliás, fahéjas és citrusos jegyek a tökéletes italért
A fűszeres rumot többféle fűszerrel, például vaníliával, fahéjjal vagy szegfűszeggel ízesítik, így jellegzetességei kibontakoznak. Ezeket a rumokat gyakran magukban, jéggel vagy koktélokba keverve fogyasztják. A Bumbu például egy fűszeres és sokoldalú ital, amelyet sokan kedvelnek.
Erős és intenzív - Overproof rumok
Az overproof rumok nagyon magas alkoholtartalommal bírnak, általában 50% fölötti alkoholtartalommal. Ezeket a rumokat sokszor koktélokhoz használják vagy különleges alkalmakra tartogatják. Az ilyen rumok lenyűgöző erejük miatt megkülönböztetik magukat a többi típustól. Például a Stroh 80%-os osztrák rum, amelynek története 1862-re nyúlik vissza.