Van még néhány olyan étterem és koktélbár, ahol még mindig megtalálhatóak a hagyományos, klasszikus sztenderdeknek megfelelő koktélok.
A kérdés az, hogy mindenhol eljött-e az az idő ahol a fogyasztási kultúra kész van a modern és környezetbarátabb változásokra? Tapasztalásaim szerint sajnos még nem. Több Balaton környéki és vidéki bárban járva azt láttam, hogy a bárosok nyitottsága már megvan az új trendek irányába, de ha egy kedves vendég a jól megszokott Pina Colada-ját, vagy Sex on the Beach koktélját szeretné elfogyasztani, akkor bizony még mindig a “Mixer” iskolákban tananyagként leadott megoldásokhoz kell folyamodnia a pultosnak. Ex bartender és Koktél Designerként én javaslom a mostani báros generációnak, hogy próbáljanak meg kreatív ajánlásokkal élni. Ha valaki a jól megszokott italát szeretné, akkor vigyetek bele egy csavart. Ez a te kreatív oldaladat is megmutatja és a kedves vendéget is arra mozdítja, hogy az újdonságok is lehetnek jók.
Szerencsére azt is tapasztalom, hogy rengeteg helyen vidéktől egészen Budapest legmenőbb bárjaiban, élnek kreatív és innovatív megoldásokkal. Ezek az éttermek és koktélbárok példái annak, hogy bár a koktélkultúra folyamatosan fejlődik és alkalmazkodik az új irányzatokhoz, még mindig találkozhatunk olyan helyekkel, ahol a hagyományos, retró stílusú koktélok éppúgy fontosak, mint a friss, helyi alapanyagokból készült kreatív italok. A fenntarthatóság és a környezettudatosság jegyében egyes bárok a díszítéseknél is innovatív megoldásokhoz nyúlnak, felváltva a szárított gyümölcsöket és házi bittereket, szirupokat a hagyományos koktélernyőkkel. Egy dolog azonban biztos: a magyarországi koktélkultúra továbbra is él és virágzik, egyre több helyen teret adva a minőségi alapanyagoknak és az ízletes, kreatív koktéloknak