A vodka eredete vitatott, de leginkább Oroszországhoz és Lengyelországhoz kötik. A “vodka” szó a szláv “voda” (víz) szóból származik, és szó szerint “vizecskét” jelent. Az ital története több száz évre nyúlik vissza, és az idők során számos változáson ment keresztül. A vodka alapanyaga lehet gabona (például búza, rozs, kukorica) vagy burgonya, de más keményítőtartalmú növényekből is készíthető, mint például rizs vagy cukorrépa. Az előállítás során az alapanyagot erjesztik, majd lepárolják, hogy tiszta alkoholt kapjanak. A lepárlás után a vodkát gyakran szűrik, hogy eltávolítsák a szennyeződéseket és finomítsák az ízét. A vodka semleges íze miatt rendkívül népszerű alapanyag koktélokhoz. Az egyik legnépszerűbb ital a világon, és számos országban készítenek különböző változatokat. Az orosz és lengyel vodkák különösen híresek a minőségükről. A vodka számos országban a kultúra szerves része. Oroszországban és Lengyelországban például a vodkafogyasztás gyakran társasági eseményekhez, ünnepekhez és rituálékhoz kapcsolódik. A vodka tisztasága miatt kevésbé okoz másnaposságot, mint más szeszes italok, feltéve, hogy mértékkel fogyasztják. A kongenerek, amelyek a másnaposságért felelős vegyületek, kisebb mennyiségben vannak jelen a tiszta vodkában. A vodkát gyakran hűtve szolgálják fel, mert a hideg növeli a textúráját és lágyabbá teszi az italt. A vodka tehát nemcsak egy egyszerű szeszes ital, hanem egy gazdag történelmi és kulturális háttérrel rendelkező ital, amely számos országban fontos szerepet játszik a mindennapi életben és az ünnepi alkalmakon egyaránt.
Forrás: Google
Koktélajánló
Bloody Mary
A Bloody Mary koktél eredetéről több elmélet is van. Az egyik elmélet szerint először Fernand Petiot, egy francia csapos készítette el 1921-ben a párizsi New York Bar-ban. Egy másik elmélet szerint a Bloody Mary-t George Jessel, egy amerikai színész és író találta fel az 1920-as években. Jessel verziója szintén vodka és paradicsomlé keveréke volt, de nem tartalmazta a később hozzáadott fűszereket. A koktél nevét valószínűleg I. Mária angol királynőről kapta, akit “Véres Máriának” neveztek a protestánsok üldözése miatt. Az ital népszerűsége gyorsan nőtt, különösen az Egyesült Államokban, ahol az alkoholtilalom után a vodka is egyre elterjedtebbé vált.
Recept
45 ml vodka
90 ml paradicsomlé
15 ml citromlé
2-3 csepp Worcestershire-szósz
2-3 csepp Tabasco szósz
Csipet só
Csipet bors
Jégkockák
Díszítéshez: zellerszár, citromszelet, olívabogyó (opcionális)
Elkészítés
1. Tölts meg egy shaker-t jéggel.
2. Add hozzá a vodkát, paradicsomlevet, citromlevet, Worcestershire-szószt, Tabasco szószt, sót és borsot.
3. Rázd össze alaposan, hogy az összetevők jól elkeveredjenek.
4. Szűrd át egy jéggel töltött pohárba.
5. Díszítsd zellerszárral, citromszelettel és olívabogyóval, ha szeretnéd.
Forrás: Google
Vodka Martini
A Vodka Martini eredete a klasszikus Martini történetéhez kapcsolódik, amely az 1800-as évek végén jelent meg. Az eredeti Martini gin alapú volt, és az 1900-as évek elején vált népszerűvé. A Vodka Martini azonban csak a 20. század közepén kezdett elterjedni, amikor a vodka egyre népszerűbbé vált az Egyesült Államokban és Európában.
James Bond hatása: Ian Fleming híres kémje, James Bond, nagyban hozzájárult a Vodka Martini népszerűségéhez. Az 1953-ban megjelent “Casino Royale” című regényben Bond egy különleges Martini-t rendel, amelyet később Vesper Martini néven ismertek meg.
Recept:
60 ml vodka
10 ml száraz vermut
Jégkockák
Citromhéj spirál vagy olajbogyó a díszítéshez
Elkészítés:
1. Töltsünk jégkockákat egy shakerbe.
2. Adjuk hozzá a vodkát és a száraz vermutot.
3. Alaposan rázzuk össze.
4. Szűrjük át az italt egy előhűtött martinis pohárba.
5. Díszítsük citromhéj spirállal vagy olajbogyóval
Ne feledd, hogy a koktélt rázva, nem keverve készítsd el, ahogy James Bond is szereti.
Forrás: Google
Utolsónak egy őszi koktélt is szeretnénk nektek ajánlani:
Pumpkin Spice Martini
4 cl vodka
2 cl sütőtök püré
1 cl vanília szirup
1 cl tejszín
Csipetnyi fahéj
Elkészítés:
1. Tölts meg egy shaker-t jéggel.
2. Add hozzá a vodkát, sütőtök pürét, vanília szirupot és tejszínt.
3. Rázd össze alaposan, majd szűrd le egy koktélos pohárba.
4. Szórd meg fahéjjal.
Forrás: Google
Vodkák amiket mi ajánlunk:
Finlandia vodka
A Finlandia vodka kiváló választás koktélokhoz, mert tiszta, kiváló minőségű íze nem nyomja el a koktél többi összetevőjének ízét. Tiszta, természetes forrásvízből és határmenti árpából készül, ami különleges simaságot biztosít.
Kosárba
Koskenkorva Vodka
Koskenkorva vodka kiváló választás koktélokhoz, mert különlegesen tiszta és sima ízű. Finnországban készül, ahol a legjobb minőségű árpát és tiszta vizet használják fel. A fenntarthatóság is fontos szerepet játszik a gyártás során, mivel a Koskenkorva üzem újrahasznosítási és újrafelhasználási aránya 99,9%
Absolut Blue Vodka
Az Absolut Blue vodka egy népszerű választás, és több okból is kiváló. Svédországból származik, és kizárólag természetes összetevőkből készül, hozzáadott cukor nélkül. Téli búzából desztillált vodka sima és tiszta ízű, ami ideálissá teszi különféle italokhoz.
Belvedere Vodka
A Belvedere Vodka egy prémium kategóriás lengyel vodka, amelyet a világ legrégebbi vodka lepárlójában, a Polmos Żyrardów-ban készítenek. A Belvedere Vodka 100%-ban lengyel aranyrozsból készül, és négyszer desztillálják, hogy elérjék a tiszta és sima ízt. Ez a vodka nemcsak tisztán fogyasztva népszerű, hanem koktélok alapanyagaként is kiváló.
Grey Goose Vodka