A Tiki kultúrának 2 meghatározó alakja volt, akik megkerülhetetlen szereplői a kultúra sikerességének.
“ Donn Beach”
Ernest Beaumont Gantt
Az 1930-as évek elején Ernest Gantt megnyitotta a "Don the Beachcomber" nevű bárt Los Angeles-ben, ahol a trópusi hangulat és a fantasztikus koktélok egyedi keverékével varázsolta el vendégeit. A Tiki kultúra itt kapta az első lendületét, ahogy a hangulatok dzsungelt idéző bár, és az egzotikus koktélok ötvöződtek. Donn Beach úgy döntött, mikor New Orleans-ból, Hollywoodban érkezett, hogy valami egyedi dologba vágja a fejszéjét amit nem tudnak utána csinálni. Akkoriban a rumok megítélése nagyon rossz volt a szesztilalom utolsó hatásainak köszönhetően. Leginkább alkoholisták és a tengerészek itták az olcsó beszerezhetősége miatt. Ennek hatására döntött úgy, hogy a különböző szigeteken tanult koktélkészítésből merítve, melyben leginkább a zöld citrom, a rum és a cukrot használták fel gyakran, kísérletezésbe kezd. A hangulatos kis bárban sorra készítette alkimistaként a legfinomabb rum alapú koktélokat. Rájött, hogy ha több rumot kever az italba akkor egy finomabb bázist adhat koktéljának. A rumok iránti szenvedélyét mi sem írhatná le jobban mint kedvenc mondása, miszerint:
A tökéletes reggelihez nem kell más
1 kg banán
1 üveg rum
1 papagáj ( ez csak azért, hogy megegye a banánt)
A bár nagyon gyorsan népszerűvé vált a vidám hangulatra és alkoholra éhes filmesek körében. Donn Beach értett is a szórakoztatáshoz, de sajnos az üzlethez már kevésbé, így a feleségére bízta üzleti dolgait aki köszönte szépen, élt a lehetőséggel és a második világháborúban harcoló férjét a válás után kitúrta az üzletből. Később Donn Beach Hawaii-n nyitott egy kis bárt, de 1987-es halála után bezárt, ahogy a nevével fémjelzett bárhálózat összes láncszeme.
“Trader Vic’s”
Victor Bergero
Victor Bergeron, azaz “Trader Vic” amolyan kulináris újítónak számított. Ő volt az első üzletember aki bevitte a Mexico-i ételeket Amerikában, mi több neki köszönhetik az első sushi bárt is az amerikaiak. Jól megfigyelte a Kubában dolgozó bárosokat és már ott villant fel az ötlet, hogy egy menő koktélbárral is előrukkol. A legnagyobb hatással a The Beachcomber volt, ahol kifaragott kézzel készített Tiki-Mugok-ban és hangulatos karibi környezetben szolgálták ki a vendégeket. Nagyon megtetszett neki ez a hangulat, így az 50 es években éttermeiben és bárjaiban előszeretettel szolgáltak fel olyan híres Tiki koktélokat mint a Mai-Tai, ami Trade Vic saját receptje, amit Tahiti-ról érkezett barátainak készített először és azóta is az egyik legnépszerűbb koktél a világon. Egy szó mint száz, jó kezekben voltak a koktélok és a rumok. Később elkezdtek más italokkal is kísérletezni, mint a gin és a vodka, de talán a rumok sikerének egyik kulcsa, ennek a kultúrának köszönhető. Napjainkban is rengeteg Tiki Bár üzemel a világ összes országában és nagy népszerűségnek örvendenek, így érdemes ellátogatni valamelyikbe, ha még nem tettük.
Lentebb a Tiki kultúra 3 legnépszerűbb italát mutatjuk be, amihez nagyon fontos a jó minőségű alapanyag, így ha kísérletezéshez támadt kedved, bátran kattints a www.drinkmix.hu webshopjába, ahol széles választékban találod meg a prémium összetevőket.
Tiki koktélok italajánlóval
1. Zombie
A Zombie Donn Beach remeke, amely a kiváló rumok és a titkos Don Mix keverék egyediségével hódított. Az egyik legerősebb Tiki ital, amely magában hordozza a polinéz szigetvilág misztikus hangulatát.
Recept:
2 cl fehér rum - Plantation 3 start Blanco Rum
2 cl sötét rum - Plantation Original Dark Rum
2 cl 80 % rum - Storh Rum
1,5 cl Cherry brandy
2 cl lime lé
1 cl grenadine szirup
1 dash angostura bitters
5 cl ananászlé
5 cl narancslé
2. Mai Tai
Trader Vic alkotta meg a Mai Tai-t, ami a polinéz kultúra és a kiváló rumok elegáns keveréke. A történet szerint Vic egy barátjának kínálta, aki elragadtatva kiáltotta ki: "Mai Tai - roa ae" , vagyis tahiti nyelven "Nem világi, földöntúli élvezet".
Recept:
4 cl fehér rum - Bacoo 3 éves White Rum 2 cl
2 cl sötét rum - Bacoo 7 éves Rum
1,5 cl Disaronno Amaretto likőr
1 cl triple sec - Joseph Cartron Triple Sec
2 cl lime lé
1,5 cl Mandulaszirup
8 cl Ananászlé
3. Bahama Mama
Ez a koktél a karibi hangulatot idézi meg, gazdag gyümölcsös ízekkel. Donn Beach népszerűsítette, és gyorsan a Tiki bárok egyik kedvence lett.
Recept:
2 cl kávélikőr - Joseph Cartron Café Likőr
2 cl sötét rum - Captain Morgan Dark Rum
6 cl narancslé
6 cl ananászlé
1 cl kókusz szirup
1 cl grenadine szirup
2 cl limelé
A Tiki koktél kultúra egyedi és színes világa, melyet Donn Beach és Trader Vic teremtettek meg, ma is él és inspirálja a koktélszeretők generációit világszerte. Ezen különleges italokkal a poharunkban a trópusi paradicsom mindig közel lehet