A gin érlelése egy olyan innováció, amely a hagyományos ginre építve további gazdagságot és komplexitást ad az italnak. Az érlelés során a gin hordókban érik, amelyekből átveszik a fa karakterét és egyedi jegyeit. Ezáltal a gin megszerzi a whiskyszerű mélységet és az érlelt borok komplexitását, miközben megőrzi a gin frissességét és karakterét. Az érlelt ginnek sajátos megjelenése van, a folyamat során a színe változik a hordóktól függően, általában aranytól mélybarnáig terjedő skálán. A hordókban töltött idő hosszától függően a gin ízvilága is változatos lehet, magában hordozva a fa, vanília, fűszer és gyümölcs jegyeit
5 PÉLDA AZ ÉRLELT GINEKRE
Monkey 47 Barrel Cut Gin
Származás: Németország
Érlelési módszer: A Barrel Cut évente csak limitált mennyiségben készül. Érleléséhez olyan eperfa hordót használnak, amelyhez a fát a Rajnai Palotagrófság területéről, Németország délnyugati részéről szerzik. A hordók 110 literesek és enyhén kiégetettek.
Leírás: Összesen, 47 féle növénnyel ízesítik, és 47 fokon palackozzák. Ez a különlegesség a Németországi fekete erdőből érkezik hozzánk.
Citadelle Reserve gin
Származás: Franciaország
Érlelési módszer: 5 féle fából (akác, eperfa, cseresznyefa, gesztenye, francia tölgy) készült hordókban 5 hónapig pihentetik. Ebből az 5 különböző hordós érlelést kapott párlatból készült egy keverék, melyet egy tojás formájú 2,45 méter magas tölgyfahordóban érleltek tovább.
Leírás: Alexandre Gabriel 2008-ban alkotta meg hordóban érlelt ginjét. Receptjét 3 fűszerrel tökéletesítette: yuzuval, ürömmel és búzavirággal. 45,2%-os alkoholtartalmával mára a Citadelle Reserve gin az érlelt ginek pionírja lett, hisz az első hordós érlelésű gin a modern időkben.
Koval Barreled gin
Származás: Egyesült Államok Érlelési módszer: A Koval Barreled Gin-t olyan hordóban pihentették néhány hónapig, amelyben előtte Koval whiskey volt. Az érlelés vonzó bronzos-barnás színt kölcsönöz az italnak.
Leírás: Az eredeti "érleletlen" receptet követve, ezt a Koval Gin-tis a boróka, csipkebogyó, angyalgyökér, koriander vezette aromavilág jellemzi, kiegészülve a hordós érlelésből származó mély, fűszeres-tölgyes jegyekkel.
Christian Drouin calvados Cask Finish Gin
Származás: Franciaország
Érlelési módszer: A híres calvados készítő család, a Christian Drouin által jegyzett gin, amelyet fél évig olyan hordóban érleltek, amelyben előtte calvadost tartottak.
Leírás: Az érési periódus simábbá, kerekebbé, komplexebbé tette ezt a gint. A fás, érett jegyek kiemelik az almát, ugyanakkorjól kiegyensúlyozzák a gyümölcsöket, borókát és a többi fűszert.A Le Gint nagyrészt almapárlatból készítik, illatában és ízében a klasszikus gin fűszerek mellett az alma játssza a főszerepet
Dictador Columbian Aged Black gin
Származás: Kolumbia Érlelési módszer: A Dictador rumgyártó saját márkás, rumos hordóban 35 hétig érlelt, trópusi ízvilágú ginje.
Leírás: Alapja a "limon mandarino" nevű hibrid-citrus, mely a narancs, a mandarin és a citrom keresztezéséből született. Ebből, valamint az egyéb bogyókból, fűszerekből és növényekből gyengéden kivont koncentrátumot az utolsó lepárlás előtt adják hozzá a párlathoz, majd rumos hordóban érlelik.