Amikor koktélt készítesz érdemes pár dolgot szem előtt tartani:
1. ízek egyensúlya, mélysége
2. kóstolás, illatok és vizuális élmény
Akárcsak az ételeknél, a látvány itt is kulcsfontosságú—először a szemeddel „eszünk és iszunk”! Érdekes módon az illatok is nagy szerepet játszanak a koktélélményben, hiszen az orrunkkal is „iszunk.
Egyensúly és mélység
Minden koktélnak szüksége van egy alkoholos alapra, egy kiegyensúlyozó összetevőre, egy módosítóra, valamint vízre (ami általában jég formájában van jelen). Ezzel a módszerrel tökéletesen kidolgozott, ízmélységgel rendelkező koktélt hozhatsz létre.
Minden a citromos-bazsalikomos cukorsziruppal kezdődik
A cukorszirup aránya lehet 1:1 vagy 2:1, attól függően, milyen állagot és intenzitást szeretnél elérni. Ennél a citromos-bazsalikomos cukorszirupnál az 1:1 arányt használjuk, vagyis egyforma mennyiségű folyadék és cukor kerül bele
Citromos-bazsalikomos cukorszirup hozzávalók:
¾ csésze víz
¼ csésze citromlé
1 csésze kristálycukor
15-25 bazsalikomlevél
1 citrom héja
Elkészítés:
Egy kis lábasba öntsd bele a cukrot, vizet és citromlevet. Add hozzá a citromhéjat és a bazsalikomleveleket. Közepesen alacsony hőfokon kevergesd, amíg a cukor teljesen feloldódik. Hagyd 30 percig ázni a bazsalikomot és citromhéjat, hogy kiadja az aromáját. Szűrd le, majd hűtsd le. A szirup 30 napig eltartható hűtőben.
Most pedig jöjjön a Limoncello Spritz
kb. 6 cl Limoncello
kb. 2 cl citromos-bazsalikomos cukorszirup
kb. 12 cl Prosecco
Egy kevés szódavíz
Díszítés
Citromkarika
Bazsalikom
Cukorral és citromhéjjal bevont pohárperem
Elkészítés:
Öntsd a Limoncellot és a bazsalikomos citromos szirupot a pohárba. Adj hozzá jeget. Öntsd rá a Proseccot majd a végén egy kevés szódát.
Így kapunk egy tökéletes nyári frissítőt.