Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Whisky Világnapja - Érlelt csoda, amit megéri ünnepelni

Whisky Világnapja - Érlelt csoda, amit megéri ünnepelni

Érdekességek amikről nem árt tudnod, ha érdekel a Whisky-k világa.

Minden év május harmadik szombatján a whisky rajongók világszerte összegyűlnek, hogy megünnepeljék a Nemzetközi Whisky Világnapot. Ez az esemény nem csupán a whisky fogyasztásáról szól, hanem egy lehetőség arra, hogy megismerjük e nemes ital történetét, változatait és kulturális jelentőségét. De vajon miért éppen május harmadik szombatján ünnepeljük, és miért olyan különleges ez a nap?

 A Nemzetközi Whisky Világnapját Dr. Blair Bowman, egy skóciai whisky-rajongó kezdeményezte 2012-ben. Azért esett a választás május harmadik szombatjára, mert ez a tavaszi időpont remek alkalom a baráti összejövetelekre, valamint a whisky turizmus népszerűsítésére akkor, amikor a természet új életre kel. A tavaszi hónapokban sokan keresik a kikapcsolódást, és mi lehetne jobb alkalom a whisky kóstolására, mint egy kellemes májusi szombat!

whiskys hordók

A whisky világáról

A whisky egy desztillált szeszes ital, amely különféle gabonafélékből készül, például árpából, kukoricából, rozsból és búzából. Az ital nevét a gael "uisge beatha" kifejezésből származtatják, amely élet vizét jelent. A whisky készítése és érlelése művészet, amely generációkon átívelő hagyományokra épül.

Érdekességek a whiskyről: Skót vs. ír whisky: Az egyik legnagyobb különbség a skót és az ír whisky között az, hogy az ír whiskeyt általában háromszor desztillálják, míg a skót whiskyt kétszer. Ennek köszönhetően az ír whiskey simább ízű, míg a skót whisky erőteljesebb, füstösebb jegyeket hordozhat. Bourbon és Tennessee whisky: Az amerikai whiskey legismertebb változatai a bourbon és a Tennessee whiskey. A bourbon legfőbb összetevője a kukorica, míg a Tennessee whiskey különlegessége, hogy faszénen átszűrik(Lincoln County Process), mielőtt a hordóba kerülne. Japán whisky: Az utóbbi évtizedekben a japán whisky világszerte elismertté vált, köszönhetően az ottani whisky mesterek precizitásának és a skót hagyományok iránti tiszteletüknek. A japán whisky gyakran lágyabb és kifinomultabb ízvilágú. A hordók jelentősége: A whisky érlelésében használt hordók döntő hatással vannak az ital végső ízére. Gyakran használnak régi boros, sherry-s vagy rumos hordókat, amelyek különleges aromákat adnak a whiskynek. Whisky koktélok: Bár sokan a tiszta whisky élvezetére esküsznek, számos koktél készülhet belőle, például az Old Fashioned, a Whisky Sour vagy a Manhattan, amelyek új dimenziókat nyitnak a whisky világában. 

koktélos pohár

Hogyan ünnepeljük?

A Nemzetközi Whisky Világnapon számos esemény kerül megrendezésre, mint például whisky kóstolók, mesterkurzusok, túrák és kulturális programok. Ezen a napon sok whisky lepárló nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, bemutatva a whisky készítésének művészetét és történelmét. A baráti összejövetelek és a whisky kóstolók remek alkalmat kínálnak arra, hogy mélyebben megismerjük a különböző régiók whisky különlegességeit és hogy egy kicsit többet tanuljunk a kedvenc italunkról. Akár egy kis csoportban, akár nagyobb rendezvényen ünnepeljük, a lényeg, hogy élvezzük a whisky gazdag ízvilágát és történetét.

Összeszedtük nektek a legjobb érték arányú whisky-ket a drinkmix.hu webshopjából, hogy teljes legyen az ünneplés! 

 

GLENLIVET 12 YEARS WHISKY

George Smith, a THE GLENLIVET lepárló alapítójának szavai szerint, "csak a legjobb lehet az elfogadható", és ez a filozófia azóta is meghatározza ezt a kiváló minőségű italt. Amikor kibontunk egy üveg Glenlivetet, már a csomagolás és a címkék minősége is elárulja, hogy kivételes élményre számíthatunk. Az ital szép színében és a lágy vonal vezetésű üvegben összpontosul a hagyomány és az elegancia. Az ízvilág magával ragadó: friss virágos ízek ölelik körül, melyek egy kevéske vaníliával keverednek, és csodálatosan puha édességgé válnak a szánkban. Az illat is lenyűgöző, elegánsan kombinálva a nyári mezők és a trópusi gyümölcsök finom aromáit

Glenlivet-12

 

LAPHROAIG 10 YEARS WHISKY

A Laphroaig története egészen a 19. századig nyúlik vissza, amikor Donald és Alexander Johnston testvérek alapították a lepárlóüzemet. Az izgalmas inspirációt az Islay sziget sajátos körülményei szolgáltatták. A tőzeges mocsarak és az Atlanti-óceán sós levegője együttesen formálják az ital ízét és karakterét. Az alapítók olyan folyamatot fejlesztettek ki, amelyben a tőzeg füstje különlegesen mély és gazdag ízeket adott a whiskynek. A Laphroaig 10 éves whisky készítése hosszú és gondos odafigyelést igényel. A szigorú minőségellenőrzés és az évtizedekig tartó érlelés során az ital kifejleszti egyedi jellegét. Az ízvilág közepesen testes és olajos, azonnal felismerhető jódos és füstös jegyekkel. Az illatban a füstösség mellett egy enyhe algás és nagyon hangsúlyos tőzeges jegy található, egy leheletnyi édességgel harmonizálva. 

 

CAOL ILA 12 YEARS WHISKY

Elrejtve az Islay szigetének távoli városában, Port Askaigban, ez a titkos gyémánt öreg hordókban fejlődik és gyűjti magába a sziget jellegzetes whiskykarakterét több mint 160 éve. A Caol Ila Islay-whisky, mely a könnyed, marinális tőzegesség legjobb példája. Az inspiráció a sziget vadonjának és a tengernek hangulatában gyökerezik. A készítők egy olyan whisky elkészítését képzelték el, mely megtestesíti Islay szigetének természetes szépségét és erejét. A friss tenger illat és a füstös, száraz, fűszeres aromák párosulnak ebben a páratlan whiskyben, létrehozva egy teljes harmóniát.

Caol-Ila12

 

ABERLOUR 12 YEARS DOUBLE CASK MATURED WHISKY

Bourbon és Olorosso sherry hordós érlelésének köszönhetően könnyed, mégis mély és gazdag ízvilág nyílik meg előtted. Ebben a "double cask" érlelésű darabban a gyümölcsök eleganciája találkozik a pikáns borsos jegyekkel, létrehozva az ideális választást azok számára, akik értékelik az egyedi ízeket. Komplex ízében és illatában a szegfűszeges mézes hatások érvényesülnek, de édes szőlő, créme brulée, mandula, aztán szerecsendió és ánizs is tapasztalható. Karakteres ízét a desszertboros, fűszeres, sherry-s aromák harmonikus találkozása emeli magaslatokba. Az Aberlour 12 years Single Malt Whisky tehát nem csak egy ital, hanem egy utazás, amely a speyseidi whisky változatos világába repíti el. 

ABERLOUR 12 YEARS DOUBLE CASK MATURED WHISKY

 

CHIVAS REGAL MIZUNARA

Colin Scott, a Chivas Regal Mester Distillere, egy japán utazás során találkozott a Mizunara tölgyfával, egy Japánban őshonos fajtával. Ezen a különleges fának sajátos aromái és ízei vannak, amelyek eltérnek az európai és amerikai tölgyfákból származó hordók hatásától. A Chivas Regal Mizunara elkészítésénél a Mizunara fából készült hordókban történő érlelés kulcsfontosságú szerepet játszik. Ezek a hordók az italnak virágos és édes jegyeket kölcsönöznek, miközben a fűszeres karakter egyensúlyba hozza az ízprofilját. Az illatok világában a Chivas Regal Mizunara kitűnik a fehér barack, a karamellbevonatos körte és a gazdag krémes vanília jegyeivel. Emellett finoman diós hatások is érezhetők, amelyek még gazdagabb és komplexebb élményt nyújtanak az ital fogyasztása során.

Chivas Regal Mizunara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Whisky_Whiskey