Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Rum szabályozás - A Don Papa változásai

Rum szabályozás - A Don Papa változásai

Miben változott a Don Papa Rum?

 

Aki a rum világában jártas már valószínűleg kóstolta sokak kedvenc tételét, a Don Papa rumot

Ez a különleges ital hírnevét nem csak ízének, hanem történetének és filozófiájának is köszönheti.

Mi történt az ikonikus Don Papa rummal és miért keltett ennyi feltűnést a „Single Island Rum” címke?

 

Nos, had vezesselek végig a változásokon és a Don Papa új útján!

Mielőtt jobban belemerülünk a Don Papa rum változásaiba, fontos kérdéseket kell tisztáznunk a rumok szabályozásával kapcsolatban. A legismertebb rumok elkészítését különböző szabályokhoz kötik ami függ a készítési helytől, alapanyagoktól, érleléstől és a hozzáadható kemikáliák mennyiségétől. Ezeknek a szabályoknak igyekeznek megfelelni a legismertebb brandek is, de nem ritka, hogy egész lepárlót költöztetnek át más országba csak, hogy kevésbé kötött szabályozásokkal gyárthassák termékeiket. Persze ez nem a leggyakoribb megoldás, de a lepárlómesterek és pincemesterek a rumok esetében sok okos húzásra kényszerülnek az érlelés és a hozzáadott cukortartalom tekintetében. A rumoknak különböző területi típusát különböztetjük meg. A Francia gyarmatokon, mint például Martinique, Gaudelope, Haiti, leginkább cukornádléből készítenek Rhum Agricolet. Itt a hozzáadott cukor tartalom nagyon alacsony. A Karib-térség országaiban ezek a szabályok, viszont jóval kötetlenebbek.

Na de térjünk rá sokak nagy kedvencére a Don Papa rumra.

Aki 2022-ben vásárolt egy üveget, ebből nagyszerű párlatból még a karakteresen édes ízét érezhette. Aztán hírtelen kezdtek elfogyni a kereskedők polcairól. Mindenki nagy szerencséjére aztán újra könnyen beszerezhetővé vált, de a változásokat szerintem nem jól kommunikálták.

Nézzük mik is voltak ezek:

 A Fülöp-szigeteki rum gyönyörű címkéjén, egykoron még “Premium Aged Rum“ vagy “Small Batch” felirat szerepelt. Ma, ha a kezünkben fogunk egy ilyen rumot arra lehetünk figyelmesek, hogy ezeket a kifejezéseket lecserélték a “Single Island”-ra. Ezzel az apró és kevésbé szembetűnő változással azért még ki tudunk békülni, de mit is jelent ez a valóságban és mit akarnak vele kommunikálni?

                                                                                                                                 

                                                                                                                      DON PAPA SMALL BATCH       

                                                                                                                             Don Papa Small Batch     

                         DON PAPA SINGLE ISLAND

                                        Don Papa Single Island  

                                                 

                                           

A gyártó – a Bleeding Heart Rum Co. – az eddigieknél jobban hangsúlyozza a rum Negros szigetéről való származását a sziget északi és nyugati részén, amely a harmadik legnagyobb a Fülöp-szigeteken, és körülbelül 3,6 millió embernek ad otthont. A régiót cukortartománynak is nevezik, mivel cukornád termesztése adja a Fülöp-szigetek cukortermelésének nagy részét. A 19. század végén itt, az ültetvényeken indult el a spanyol gyarmati uralom elleni függetlenségi mozgalom, amelynek egyik meghatározó alakja - Dionisio „Don Papa Isio” Magbuelas volt, akiről a rummárka kapta a nevét. A Kanlaon-hegy vulkán lábánál, Negros szigetén a Don Papa Single Island Rum helyi cukornádból készül. Semmi sem változott, az új név ezt a szempontot csak erősebben hangsúlyozza, mint korábban.

Viszont mi az ami változott a receptben?

Először is tisztában kell lennünk, hogy a Fülöp-szigeteken meghatározott 40 gr/l cukortartalom 20 gr/l-re van szabályozva.

Ezzel szemben a 7 évig érlelt Don Papát ennél sokkal magasabb tartalommal palackozták. A szabályozás betartásának érdekében, hogy a Rum felirat sértetlenül szerepelhessen a mutatós címkén, a cukortartalmat a szabályozásnak megfelelően beállították, így egy kifinomult, de kevésbé édes rumot palackoznak. Ami még az íz változásához vezethetett, nem más mint az érleléshez használt hordók. A Fülöp-szigetek trópusi éghajlata hozzájárul a rum intenzívebb és gyorsabb éréséhez. A Don Papa 7 Rum új verziójában néhány tölgyfahordót korábban Rioja borral töltöttek meg ezzel adva neki aszalt gyümölcsös és fűszeres jegyeket, amely korábban nem tartozott a Don Papa rum íz profiljába.

Változások ízvilágban:

Amennyiben a két Don Papát egymás mellett próbálja ki valaki egy összehasonlító kóstoló során, az íz alapján egyből feltűnik a változás. A régi Small Batch Don Papa intenzív vaníliás jegyekkel és erős édességgel bírt, ezzel szemben az új Single Island Don Papa finomabb, kiegyensúlyozottabb és kevésbé édes . A gyümölcsös jegyek sokrétűek - mandarin, mangó és eper árnyalataival -, és egy finom fűszer teszi teljessé, amely a friss gyömbérre emlékeztet.

Fontos tehát tisztázni, hogy nem egy másik rumot és nem is rosszabb vagy jobb minőségű rummal találkozunk, ha a Don Papa rumra esik a választásunk, egyszerűen csak egy változással, amit helyén kell kezelni. Ez a rum hírnevének megfelelően rengeteg különleges pillanatot nyújt a kóstolói számára.

 

 

 

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Rum