Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hütték és az italok- Mit kóstolj meg síelés után? Adunk pár tippet!

A síelés és az alkohol régóta összekapcsolódik, különösen a síelés utáni lazítás, az úgynevezett après-ski során. Az après-ski francia kifejezés, amely azt jelenti síelés után. De mi van a síelés után? Természetesen szórakozás, pihenés. A síhüttékben számos népszerű alkoholos ital található, amelyek hozzájárulnak az élményhez. A hütték hangulata mellett se érdemes elmenni. A síhütték gyakran fából készültek, és rusztikus, alpesi stílusú dekorációval rendelkeznek. A kandallók, vastag takarók és hangulatos világítás mindenkit melegen tartanak és kényelmet biztosítanak. Az étlapokon helyi specialitások és természetesen a különféle alkoholos italok is szerepelnek, amelyek fokozzák a síélményt. 

Italok amiket mi ajánlunk:

Forralt bor (Glühwein): Ezt az italt nem kell senkinek se bemutatni, hisz télen a hideg hónapokban nem csak a hüttékben népszerű. Az biztos, hogy nincs jobb a hideg téli napokon kortyolgatni egy forró italt. Puncs: Hasonló a forralt borhoz, de általában gyümölcsteából, gyümölcsléből és különböző szeszes italokból készül, mint a rum vagy a brandy.  Jägertee: Ez az ital fekete teából és különféle alkoholokból, például rum és likőrök keverékéből készül. Kellemesen melegítő hatása van. Grog: Meleg vízből, cukorból és rumból készül, gyakran citromlével vagy fűszerekkel ízesítik. Schnaps: Ez egy általános kifejezés a különböző pálinkákra és likőrökre, amelyek gyakran gyümölcsből vagy gyógynövényekből készülnek. Aperol Spritz: Bár inkább nyári ital, népszerűsége miatt az après-ski alatt is sokszor találkozhatunk vele.

Egy kifejezés amit érdemes megismerni, ha síelni megyünk és utána lazítani szeretnénk a Hüttében.

A "Hüttenzapfen" kifejezés érdekes módon tükrözi a síhütték kultúráját és hagyományait. A német nyelvben a "Hütte" jelentése "kunyhó" vagy "menedék", míg a "zapfen" szó jelentése "csapolni" vagy "folyatni". Így a "Hüttenzapfen" lényegében azt jelentheti, hogy "inni a hüttében", utalva az italok közös elfogyasztására a síhüttékben. Ez a kifejezés humorosan fejezi ki a közösségi ivászat és lazítás élményét, amely gyakran jellemző az après-ski hangulatára. Ahogy a síelők összegyűlnek egy hosszú nap után, hogy megosszák egymással történeteiket és együtt élvezzék az italokat, a "Hüttenzapfen" tökéletesen leírja ezt az élményt.

Most megmutatunk nektek néhány egyszerű receptet, amelyeket otthon is könnyedén elkészíthetünk megteremtve a síhütték hangulatát:

 

Jägertee

Hozzávalók:

2 csésze fekete tea

1 csésze vörösbor

1/2 csésze rum

1/2 csésze brandy

1 narancs, szeletekre vágva

1 citrom, szeletekre vágva

3 fahéjrúd

5 szegfűszeg

3-4 evőkanál cukor (ízlés szerint)

Jagertee

 

Elkészítés:

Főzz egy erős fekete teát.

Add hozzá a vörösbort, rumot és brandyt.

Add hozzá a narancs- és citromszeleteket, fahéjrudakat, szegfűszegeket és cukrot.

Melegítsd fel közepes lángon, de ne forrald fel.

Szűrd le, és tálald melegen.

 

Grog

Hozzávalók:

1 csésze forró víz

1-2 evőkanál barnacukor

1/4 csésze rum

1 szelet citrom

Grog

Elkészítés:

Forrald fel a vizet.

Oldd fel benne a barnacukrot.

Add hozzá a rumot és a citromszeletet.

Keverd össze, és tálald melegen.

 

A gyerekekről se feledkezzünk meg

 

Meleg, fűszeres almalé (Apfelpunsch)

Hozzávalók:

4 csésze almalé

1-2 fahéjrúd

3-4 szegfűszeg

1 narancs, felszeletelve

Méz vagy cukor ízlés szerint

Almás puncs

 

Elkészítés:

Öntsd az almalét egy nagy edénybe.

Add hozzá a fahéjrudakat, szegfűszegeket és narancsszeleteket.

Melegítsd fel közepes lángon, de ne forrald fel.

Édesítsd mézzel vagy cukorral ízlés szerint.

Szűrd le, és tálald melegen.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Italajánló