Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

5+1 különleges Japán whisky, amit mindenkinek meg kell kóstolnia legalább egyszer!

5+1 különleges Japán whisky, amit mindenkinek meg kell kóstolnia legalább egyszer!

A japán whisky a nemzetközi italkultúra egyik legkülönlegesebb és legelragadóbb felfedezése. Bár a whisky hagyományosan skót és amerikai italként vált ismertté, Japán az elmúlt évtizedekben különösen nagy hírnevet szerzett ezen a területen. A japán whiskyk letisztult ízviláguk, művészi gondossággal kialakított gyártási módszereik és sokoldalúságuk miatt egyre nagyobb elismerést aratnak világszerte. A japán whisky fejlődése azonban nem valósult volna meg Taketsuru Masataka úr nélkül, aki a 20. század elején megalapozta a japán whisky készítés hagyományait. 

A japán whisky története a 20. század elején kezdődött, amikor Japán felismerte az igényt a saját whiskyje megteremtésére. A kulcsszereplő ebben a folyamatban Masataka Taketsuru volt, aki Skóciában tanult lepárló technológiát. Az 1920-as években Taketsuru hazatért Japánba, és részt vett az első japán whisky lepárló, a Suntory Yamazaki megalapításában, ahol skót stílusban kezdett whisky-t készíteni. Később saját cégét, a Nikka Whisky-t alapította

Masataka Taketsuru

Forrás: Google

A japán whisky gyártás kezdetben a skót hagyományokra épült, de idővel egyedi karaktert alakított ki. A japán lepárlók különös figyelmet fordítanak a tiszta víz használatára, a klíma és a földrajzi adottságok figyelembevételére. A whiskyk általában lágyabbak, finomabbak és kiegyensúlyozottabbak, mint a nyugati társaik. A japán whisky az 2000-es években vált nemzetközileg elismertté, amikor több rangos díjat is megnyertek, például a "World’s Best Whisky" címet. A Yamazaki, Hakushu és Nikka márkák hamarosan világszerte híressé váltak. Japán innovatív megközelítése, a részletekre való figyelem és a tökéletesség iránti elkötelezettség hozzájárult ahhoz, hogy ma a japán whisky-k a legkiválóbbak közé tartoznak.

Táj

Forrás:Google

Az alábbiakban bemutatunk 5 + 1 különleges japán whiskyt, amelyeket minden whiskyrajongónak meg kell kóstolnia legalább egyszer.

KURAYOSHI PURE MALT 12 YEARS WHISKY [43%|0.7L]

KURAYOSHI PURE MALT 12 YEARS WHISKY [43%|0.7L]

A Kurayoshi Distillery a japán whisky szektor egyik legizgalmasabb szereplője. A Kurayoshi Pure Malt 12 éves whiskyje finom egyensúlyt kínál a komplexitás és a frissesség között. Ez a whisky híres a lágy, malátás ízeiről, amelyeket mézes és diós jegyek kísérnek. A 12 éves érlelés során az ital megkapja gazdag, tölgyes karakterét, amely mély, füstös rétegeket ad hozzá a kóstoláshoz. A tiszta Tottori hegységből származó forrásvíz használata különösen kiemeli az ital letisztult, sima textúráját.

Ízvilág: A méz, dió, lágy füstösség és gyümölcsös árnyalatok tökéletes harmóniában vannak jelen.

ENSO JAPANESE WHISKY [40%|0.7L]

ENSO JAPANESE WHISKY [40%|0.7L]

Az Enso egy különleges japán blended whisky, amely a modern japán whisky-gyártás új irányvonalát képviseli. Az Enso tiszta, gyümölcsös jegyekkel rendelkezik, ugyanakkor fás, tölgyes karakterrel is bír. A citrusok és fűszerek megjelenése mellett az Enso különleges vonzereje a japán tölgyfahordókban történő érlelés, amely gazdagabbá, mélyebbé és összetettebbé teszi az italt.

Ízvilág: Citrusos frissesség, fűszeres befejezés, a japán tölgy nyugodt, harmonikus jelenlét.

TOGOUCHI KIWAMI SAKE CASK FINISH [40%|0.7L]

TOGOUCHI KIWAMI SAKE CASK FINISH [40%|0.7L]

A Togouchi Kiwami egy olyan whisky, amely a japán hagyományokat és az innovációt egyesíti. A különlegessége, hogy sake hordóban fejezik be az érlelési folyamatot, amely egyedi ízvilágot kölcsönöz ennek a whiskynek. A sake hordós befejezés finom édességet és rizsboros jegyeket ad hozzá, amely különösen izgalmassá teszi az italt.

Ízvilág: Krémes, gyümölcsös és édeskés tónusok, sake-ra jellemző finom rizsboros jegyekkel.

SUNTORY TOKI WHISKY [43%|0.7L]

SUNTORY TOKI WHISKY [43%|0.7L]

A Suntory Toki talán az egyik legismertebb japán whisky, amely kiváló belépő lehet a japán whiskyk világába. A Toki jelentése „idő” , és ez a whisky tökéletes egyensúlyt kínál a hagyomány és az innováció között. Az ital friss, könnyed és tiszta karakterű, tökéletes alapanyag koktélokhoz, de önmagában is kiváló élményt nyújt.

Ízvilág: Friss gyümölcsök, fehér bors és egy csipetnyi vanília teszik üdítően könnyűvé és mégis gazdaggá.

AKASHI BLENDED SHERRY CASK FINISH [40%|0.5L]

AKASHI BLENDED SHERRY CASK FINISH [40%|0.5L]

Az Akashi Blended Sherry Cask Finish egy olyan whisky, amely a sherry hordóban történő érlelés által nyeri el különleges ízvilágát. Az Akashi márka a White Oak Distillery-től származik, amely az egyik legrégebbi japán lepárló. A sherry hordós befejezés gazdag gyümölcsösséget és édes, karamellás jegyeket ad hozzá a whiskyhez.

Ízvilág: Érett gyümölcsök, sherry édessége, karamell és fás jegyek harmonikus keveréke.

NIKKA COFFEY GRAIN WHISKY [45%|0.7L]

NIKKA COFFEY GRAIN WHISKY [45%|0.7L]

A Nikka Coffey Grain Whisky nem hiányozhat a listáról, mivel a Coffey lepárló technológia különleges helyet foglal el a whisky-készítés világában. Ez a whisky különleges gabonawhisky, amely a Nikka gyár egyedi Coffey lepárlójában készül. Az ital gazdag, édes, kukoricás és vaníliás ízeket kínál, amelyeket gyümölcsös, citrusos árnyalatok tesznek teljessé. Taketsuru Masataka öröksége él ebben az italban, amely ötvözi a tradíciót és a modern technológiát.

Ízvilág: Édes, krémes kukorica, citrusos frissesség vanília és fás befejezés.

A japán whiskyk egyedülálló világa bővelkedik a történetekben és ízekben, amelyeket érdemes felfedezni. A Kurayoshi Pure Malt 12 Years, Enso, Togouchi Kiwami, Suntory Toki, Akashi Blended Sherry Cask Finish és Nikka Coffey Grain Whisky mindegyike különleges helyet foglal el a whiskyrajongók szívében. Kóstolásuk nem csupán egy ízutazás, hanem egy mélyebb bepillantás Japán kultúrájába és Taketsuru Masataka örökségébe, amely örökre megváltoztatta a whisky világát.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Whisky_Whiskey