Skót Whisky
A skót whiskyt általában legalább 3 évig érlelik. Elkészítésénél kihasználják a környezeti adottságokat is. Típusok: malátawhisky (malt): rézüstben kétszer, de van amikor háromszor is lepárolják. Ezeknek általában magasabb áruk van. Gabonawhisky (grain): ezek lepárlóoszlopokon készült gabonából előállított italok. A skót whisky elkészítésére több szabály is vonatkozik, melyet az Egyesült Királyság parlamentje határozott meg. Ezek a whiskyk skót lepárlóban készülnek vízből, malátázott árpából és kizárólag egész gabonaszemekből. Legalább 3 évig érlelik tölgyfahordókban, amelyek nem nagyobb mint 700 literesek lehetnek és legalább 40%-os alkoholtartalommal kerül palackba utána. A skót whisky sokszínűsége abban rejlik, hogy különböző régiókban kerül elkészítésre. Mindegyik terület sajátos stílust képvisel. Speyside környékén készült italok például lágyabbak és gyümölcsösebbek, míg az Islay szigetén készültek gyakran füstös jellegűek.