Ír Whiskey
Az ír whiskeyt általában 3 évig érlelik fahordóban. A mai ír whiskey-k nagy része kevert ital, melyet rézüstökben párolt malátawhiskyből vagy árpawhiskyből, valamit gabonawhiskyből kevernek. A legtöbb esetben a malátát nem tőzegfüsttel szárítják, hanem zárt kemencében, így az íze jobban megőrzi és visszaadja az árpa aromáját. A legtöbb ír whiskeyt háromszor párolják le, ezért enyhébb az íze mint például a skót whiskynek. Típusai: single malt, single grain, blended whisky valamint single pot still whisky. Az egyik legismertebb Ír whiskey a Jameson, melynek története az 1700-as évekre nyúlik vissza. Íze: A Jameson enyhén malátás és édes, de közben a gyümölcsös jegyek is megtalálhatóak benne ( zöld alma, körte, citrusfélék). A Jameson fűszeres ízvilága jellegzetes. A fahéj, vanília, gyömbér is finoman megjelenik az italban. Ez a whiskey kitűnően alkalmas koktélok alapanyagaként is.