Amerikai Whiskey és Japán Whisky
Az amerikai whiskeyt különböző gabonák cefréjéből párolnak le, majd változó ideig tölgyfahordókban érlelik. Bourbon Whisky: Ez legalább 51%-ban gabonából készül. Jellemzően édes, vaníliás ízű. Tennessee whisky: A legtöbb Tennessee whiskyt cukorjuharból készített vastag faszén rétegen csepegtetik át. Rozswhisky (rye whisky): Fűszeresebb ízű, erősebb karakterű ital. Búzawhisky (wheat whisky): lágyabb, gyümölcsös ízű. Ez a whisky kevésbé ismert, mint a bourbon vagy a rozswhisky. Az amerikai whiskynek és fajtáinak nincs kötelező érlelési ideje, de a népszerűbb típusait kötelezően új hordóba kell tölteni, illetve a straight jelzőt csak 2 év érlelés után kaphatják meg. Az Európai Unióban a whisky szabályozása szigorúbb, így egyes whiskyket Európában nem lehet forgalomba hozni és az európai fogyasztók számára ismeretlenek. A Japán Whisky a skót malátawhiskyhez hasonlóan készül. A japán whiskylepárlók azért is kiválóak, mert a klíma és a tiszta hegyi patakok vize tökéletes a whisky érleléséhez. A Japánok precizitása és szakmai alázata miatt nagyon népszerűek lettek világszerte a japán whiskyk.