Mezcal
A Mezcal egy égetett szesz, amelyet Mexikóban őshonos közönséges agavé erjesztésével és lepárlásával készítenek. A növény Mexico egész területén terem, de a leghíresebb mezcal készítő területek az északi országrészben és déli Oaxaca államban találhatók. A szó a "mezcal" a nahuatl nyelvből származik és azt jelenti, hogy "sütött agavé". A mezcal készítésekor az agavé szívét az úgynevezett "piñas" sütik meg. Az agavé szívét mély gödrökben, lávakövekkel bélelt kemencékben sütik meg amelyeket fa és szén táplál. Ez a sütési folyamat adja a mezcal jellegzetes füstös ízét. A Mezcalból többféle változat létezik és bár nem olyan népszerű, mint a tequila, Mexicó exportálja a terméket, főként Japánba és az Egyesült Államokba. A Mezcal italoknak jellegzetes íze van: füstös íz, a mezcal sütése során használt lávakövek és fák adják ezt az aromát, földes, ásványos jegyek, gyümölcsös és virágos ízek, csípős pikáns ízek, amelyet az alkohol és az agavé kombinációjából adódik. Fontos megjegyezni, hogy a Mezcal íze változhat a márkától a fajtától és az érlelési időtől is. Érdemes kipróbálni különböző mezcalokat, hogy felfedezzük az ízlésünknek megfelelőt.