Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért olyan népszerűek az olasz spritz-ek?

Miért olyan népszerűek az olasz spritz-ek?

Ital és program ajánló

 

 

Divatból isszák vagy tényleg jó?

Az olasz kávézók teraszán ülve, a nap utolsó sugarainak melegében gyakran láthatunk boros poharakat, melyek színes tartalma az olasz dolce vita esszenciáját idézi. Az olasz Spritz-ek nem csupán italok; egy-egy kortyukkal az olasz kultúra, a laza életérzés és az összejövetelek hangulatát is magunkba szívhatjuk. De miért is váltak oly népszerűvé ezek a frissítő aperitifek világszerte? Engedjék meg, hogy betekintést nyújtsunk az Aperol Spritz, Limoncello Spritz és a Hugo sikerének titkaiba, történetükbe és receptjeikbe.

Aperol Spritz

 Az Élénk Narancs

 Az Aperol Spritz a velencei régióból származik, ahol az "ombra de vin" (egy pohár bor árnyékban) hagyománya alatt az emberek gyakran fogyasztottak fehér bort szóda vízzel keverve. Az Aperol, egy narancssárga likőr, melyet 1919-ben mutattak be Padovában, az olasz spritz kultúra szerves részévé vált. A likőr egyedi ízét a keserű narancs, gyógynövények és gyökerek adják, mely a Proseccoval és szóda vízzel keverve igazi frissítő, mégis karakteres italt eredményez.

Recept:

Keverjünk össze 3 rész Proseccot, 2 rész Aperol-t és egy rész szóda vizet, díszítsük narancsszelettel, és tálaljuk jéggel töltött nagy boros pohárban. 

Aperol Spritz

 

Limoncello Spritz

A Citrusos Nyár

A Limoncello, egy dél-olaszországi, különösen a Capri szigetéről és Sorrento környékéről származó citromlikőr, melynek gyökerei a 20. század elejére nyúlnak vissza. A Limoncello Spritz egy frissítő variáció, melyben a Limoncello édes-citromos ízvilága elegyedik a pezsgő Prosecco és a szóda víz lágyságával, így teremtve egy könnyed, nyárias italt.

Recept:

Keverjük össze 1 rész Limoncellot, 1 rész Proseccot és egy rész szóda vizet, díszítsük citromkarikával, és szervírozzuk jéggel töltött boros pohárban.

Limoncello Spritz

 

Hugo

Az Alpesi Frissesség

A Hugo, egy viszonylag új keletű ital, mely az észak-olaszországi Alto Adige/Südtirol régióból származik, és 2005 körül vált népszerűvé. A Hugo lényegét az elderflower (bodza) szirup adja meg, amely együtt lélegzik a Prosecco és a szóda víz buborékjaival, valamint a friss mentalevelek hűsítő aromájával. Ez az elegáns és frissítő mix tökéletes választás azok számára, akik valami újszerűt és könnyedet keresnek.

Recept:

Keverjünk össze 15 ml bodzaszirupot, 150 ml Proseccot, hozzáadunk egy csipetnyi szódavizet, díszítsük lime karikával és friss mentalevelekkel, tálaljuk jéggel töltött boros pohárban.

Hugo

 

Programajánló

Ha belekóstolnál a az Olasz, Dolce Vita életérzésbe és elkészítenéd ezeket a különleges frissítőket, akkor van egy jó hírünk, ugyanis áprilisban van rá lehetőséged.

Rövid kedvcsináló:

Jártál már Olaszország azon részén, ahol a domboldalakon elterülő szőlősre ragyog a nap megunhatatlanul és a szél olyan kellemes illatokat visz magával, hogy egy percre kizárod a valóságot? Na ha még nem, akkor egy ilyen kóstolóval közelebb kerültél az álomutazáshoz. Megismerheted a prosecco készítés három fő területét és a sommelier azt is megtanítja neked, hogyan tegyél különbségeket tartományonként.

Megkóstolod a legfinomabb jéghideg prosecco-kat és elkészíted belőlük a rikítóan pirosló Aperol Spritz-et, a bódítóan ízletes Limoncello Spritz-et és a pezsdítően frissítő Hugo-t! 

Jegyek:

https://flavourtable.hu/aktualis-esemenyek/

Időpont: 2024. 04. 26. 18.30

Helyszín: Alice Boutique Hotel (1062 Bp., Andrássy út 116.)